Hoe verbind jij je met anderen?

Verbinding maken met anderen Iris Contessa CoachingHoe weet ik of ik echt contact maak met anderen?

1. Je bent in het moment.
Wanneer we contact maken met anderen, denken we niet langer na over wat er in het verleden is misgegaan of over onze toekomstige zorgen. We zijn gewoon volledig beschikbaar voor het huidige moment en voor de gedeelde ervaring die we hebben met een ander.

2. Je bent jezelf.
Menselijke verbinding werkt alleen als er eerlijkheid is. Het werkt niet als we proberen iets te zijn dat we niet zijn.

3. Je voelt je open – of je je nu goed voelt of niet.
Verbinding maken met anderen voelt vaak goed. Maar dit is eigenlijk niet altijd waar. Voel genoeg vertrouwen met iemand om een trieste ervaring of iets waar je overstuur over bent te delen, kan ook een zeer sterke manier zijn om met iemand te verbinden.

4. Je voelt empathie en vriendelijkheid voor de andere persoon.
Woede of gemeenheid sluiten ons af voor verbinding, net als oordeel en kritiek.
Menselijke verbinding is meestal vriendelijk. Natuurlijk kunnen we ons verbonden voelen met anderen lachen om iemand anders. Maar vaak is er later een hol gevoel, waaruit blijkt dat het helemaal geen verbinding was.

5. Er bestaat een gevoel van vertrouwen tussen u en de andere persoon.
Dit kan zelfs tussen twee vreemden gebeuren – bijvoorbeeld als iemand je via een trap naar boven helpt met je koffer, kun je hem vertrouwen.

En deze dingen zijn vaak helemaal geen verbinding …
Als je altijd probeert contact te maken met anderen door interessant, grappig of slim te zijn, en je bent altijd op zoek naar reacties van anderen om te weten wat je vervolgens moet doen? Je maakt niet echt verbinding. In je behoefte om je geaccepteerd te voelen, ben je niet jezelf, of manipuleer je anderen zelfs om aandacht.

Als je denkt dat je contact hebt met anderen, maar het is gebaseerd op een gedeelde afkeer van andere mensen, of op praten over anderen? Natuurlijk heb je iets gemeen, maar dat strak gevoel binnenin is niet een van vertrouwen en verbinding.
Denk je dat die verbinding gemakkelijk voor je is omdat je altijd ‘aan het lachen’ bent? Veel mensen verbergen zich achter humor, en nogmaals, je kunt niet echt contact maken als de echte jij niet aanwezig bent. Wat betreft ‘leuke’ avondjes uit, dit kan soms leiden tot echt delen en verbinding. Maar als het enige dat je deelt is dat jullie allebei graag drinken of dansen, dan is het een gedeelde ervaring via echte verbinding.

Jaren van je leven doorbrengen met iemand is helaas niet hetzelfde als een goede verbinding. Als u niet in staat bent om jezelf te zijn of vertrouwen op de andere, of als ze verbergen van hun ware zelf, en als het vertrouwen is er gewoon niet, dan ben je bent alleen maar tijd met elkaar passeren. Helaas gaat dit maar al te vaak over voor ‘vriendschap’ of zelfs een relatie in de moderne samenleving.

Waarom is contact met mensen zo moeilijk voor mij?
• Kijk je altijd hoe anderen zich zo comfortabel bij elkaar voelen, maar begrijp je gewoon niet hoe?
• Voelt u zich vervreemdt van andere mensen?
• Laat u zich angstig voelen door sociale interactie?
• Heb je het gevoel dat je geen echt zelfgevoel hebt om contact met anderen te maken?
• Krijgt u voortdurend feedback dat u een ‘moeilijk’ persoon of ‘moeilijk te begrijpen’ bent?

Menselijke interactie is niet voor iedereen gemakkelijk. Voor sommige mensen is het gewoon een geval van verlegenheid, maar als dat het geval is, voel je je meestal verbonden met je familie en een paar goede vrienden, gewoon geen vreemden.
Anders is het falen om contact te maken met anderen een teken van een psychologisch gezondheidsprobleem. Dat klinkt eng, maar betekent gewoon dat je je perspectief misschien moet heroverwegen, of wat ondersteuning moet zoeken om nieuwe manieren van denken en gedrag te proberen.

In mijn coachsessies staat verbinding centraal, hoe jij je met jezelf verbind en de wereld om je heen. Ook is dat een belangrijk stuk in relaties en daar werk ik graag met jou aan.
Groet Iris

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *